My Followers

Tentang Rohas, family dan segalanya yang berkaitan dengan hobi Rohas....

Saturday, August 7, 2010

KOLEKSI TEMBAGA

ASSALAMUALAIKUM....

Salam ceria semua rakan2 blogger....dah lama tak bersiaran ni, malam ni dapat idea nak wat n3 pasal barang2 tembaga yang ada dirumahku.

Sebenarnya minggu ni aku dalam sessi mengemas rumah, mengelap kesemua koleksi antik yang aku pamerkan (maksudnya....pgn mangkuk yg tak duduk dalam almari ler). Maklum ler minggu depan dah nak masuk bulan Ramadhan....tup tup dah nak raya. Time2 puasa mana la larat buat semua kerjakan....so kena la buat sekarang.

So, korang sudi2kan ler tengok gambar2 tembaga yang aku snap ni ya,....ini gambar lama, baru sekarang buat n3....layannnnn.....

Himpunan koleksi tembagaku.........tapi sekarang kedudukannya dah berubah bila almari antik tiba.

Tepak sireh ........teringat nostalgia dengan arwah nenek yang suka makan sireh pakai gobek...aku la yang selalunya tolong tumbukkan sireh tu untuk arwah....

Sterika arang, tepak sireh, dulang & sanggul tembaga......nostalgia zaman dulu2....

Bekas lilin berkaki 7.....

Bekas ais & bekas kecil isi pin atau barang perhiasan diri.....

Ada gambar kepala singa pada tempat pemegang.....itu yg buat unik.

Sudu2 tembaga & bekasnya.....buat display jer ni.....

Ini pulak bekas tempat lilin tembaga campur batu kristal......
Sebelum terlewat aku nak ucapkan
"SELAMAT MENYAMBUT BULAN RAMADHAN AL-MUBARAK"
Semoga kita sama2 mendapat keberkatannya di bulan yang mulia ini.
Sekian, salam sayang & selamat malam.....

1 comment:

  1. salam kak rohas..
    cantikkk sekali...belum mula kolek tembaga..my other half dah tak restu..tunggu dia kasi green light..ekeke..
    apapun selamat menyambut ramadhan buat akak sekeluarga..

    ReplyDelete

54489-238-BD4B8B32DB6D5CAFD2879951CD83A65E