My Followers

Tentang Rohas, family dan segalanya yang berkaitan dengan hobi Rohas....

Friday, March 19, 2010

Koleksiku yang ala-ala Kristal...

Salam Jumaat sumer bloger2.....

Dah lama aku tak wat n3 sbb bz sesgt sejak 2 menjak ni....nak shoot & wat n3 pun x sempat.........

Hari ni aku nak display koleksi aku yang ala-ala kristal ni....kalau org lain ada koleksi air mata, aku cuma ada yang ni jer.....itupun aku bersyukur sangat sbb dpt menyambung warisan keluarga MIL. Koleksi inipun dah susah nak dapat sekarang.....kalau adapun kat kedai antik...dan harganya memang la mahal! Layan gambar eiks.....

Koleksi aku bermula dengan bekas kuih & botol... x tau ler aku botol apa ni...tapi boleh la kalau nak letak kicap ke, air gula ke, sirap..... just nice. Ni pemberian dari MIL aku, dia kata....dia beli koleksi ni masa tahun 70-an di Singapura sbb masa tu dia stay kat sana...
Ini la botolnya.....cantikkan! aku selalunya guna botol ni untuk letak sirap atau air gula yg dimakan dengan kuih lopis.

Jug air yang besar gedabak ni pulak aku beli dari seseorang yg kebetulan nak jual barang2 lama. Aku ternampak dia advertise kat internet, sbb design-nya sama dengan MIL aku punya....tu yang aku terus rembat.... untuk menambahkan koleksi aku lagi....

Ini pulak gelas berkaki, aku beli dengan orang yg sama jual jug tu....yang aku suka sangat aku dapat beli gelas & jug tu dengan harga yg sangat2 rendah.....hehehe

Selamat malam sumer.....daaaa!

6 comments:

  1. salam kak roha..
    kebetulan kita sama tau akak..saya pun dok kolek kaca macamnie..kalau akak tak keberatan..boleh tak akak share seller mana yg jual jug tu..saya teringin sangat jugnya sebab gelas2nya saya ada..thanks ye kak roha..
    koleksi ala2 kristal nie mmg cantekkkk..saya dah slow2 kolek..tapi tak banyak lagi..hehe.. ;)

    ReplyDelete
  2. salam Rohas....

    Saya pun sama juga dgn Cik adik yatt....dulu saya tak heran juga dgn kristal nie..tapi lepas saya tengok awak punya koleksi nie & kebetulan saya teringat dulu ada jiran mat Saleh saya hadiahkan bekas kue ..jadi macam nak tambah pula....he..he..tapi setakat ini hanya ada dikit jer cawan & jug tu pun tak ada lagi....tq

    ReplyDelete
  3. salam yatt & wely,
    thks singgah ziarah. actually org yg jual tu bkn le peniaga antik. dia tu college student, dia tolong jualkn koleksi pggn mangkuk nenek dia yg dah uzur & dah x de org nk jaga sbb tu la dia jual. masa akak jumpa dia, mmg byk pgn mangkuk lama tp masa tu le kocek ni nipis..byk brg melepas. masa tu ada 3 jug, 1 besar 2 sdg, akk rembat yg bsr sekali. x tau la skrg ni ada lg ke tidak. akk pun dah byk kali call dia nak jumpa tp dia tu bz jer...maklum le student. nnt akk cuba call lg. klu akk ada terjumpa jug tu kat mana2 akk tlg belikn utk yatt & welly ya...:))

    ReplyDelete
  4. kak roha..
    plsss plsss..nakkk sangat jug tu..akak tanyakan ye..tak dpat yg besar..yang sedang pun boleh..adussss..betul2 dah kemaruk dah nie..hehehe..
    btw..thanks banyak2 sis..kalau ada jangan lupa roger2 ye..saya nak jug & gelas berkaki tu kalau ada ;-)
    saya ada gelas jenis mug & tumbler jer..yg berkaki gitu takde lagi..
    plszzzzzzzzz.. :D

    ReplyDelete
  5. salam roha,
    he3..akak ada gak set gelas berkaki & gelas tu..
    jug dia mmg besar,klu penuh isi air,rasa tak larat nak angkat..gelas dia dulu akak ada 12 biji,dah pecah 2 biji,tinggal la 10 biji je...
    set2 ni akak beli kat s'pore,sbb family mmg asal dari sana,tapi akak tak kolek la set kuih tu,cantik kan..?

    ReplyDelete
  6. salam kak yaya...,
    thks...sudi singgah. ya la...org dulu2 sumer beli pgn mgkuk kat s'pore esp. yg stay kat jb ler...mcm mak ana. MIL mmg stay kat spore dulu, berek navy msia. koleksi sy x byk manapun....hat ni mmg sy suka sgt sbb kacanya berkilat mcm kristal..:)

    ReplyDelete

54489-238-BD4B8B32DB6D5CAFD2879951CD83A65E