My Followers

Tentang Rohas, family dan segalanya yang berkaitan dengan hobi Rohas....

Friday, November 30, 2012

TRAVELOG: HAT YAI, SONGKHLA THAILAND (PART III)

DAY 3 (MONDAY, 12 NOV 2012) 

Hari ini hari terakhir kami berada di Hat Yai dan harus pulang ke KL semula. Tepat pukul 10.00am kami bergegas check-out & buat pembayaran yg sepatutnya. Segalanya berjalan lancar, sehingga passport kami diserahkan balik oleh pihak hotel. Acara hari ini ialah melawat terowong komunis di Khao Nam Kang dan singgah Danok sebelum keluar dari selatan Thailand.   



 CIMB Thailand.

Sebelum sampai ke Khao Nam Kang singgah breakfast dulu. Masing2 dah kelaparan, maklum ler lepas bangun tidur hingga pukul 11 pagi baru kitorang dapat makan. Bila sudah keluar dari bandar Hat Yai agak susah untuk mencari kedai makan halal. Semua mata kitaorang melilau tengok signboard halal atau bulan bintang di setiap kedai sebab dah sgt2 lapar. Akhirnya jumpa juga signboard halal ni.

Kedai makan ni bukan hidangkan juadah breakfast aje, makanan untuk lunch pun dia dah siap masak.
Tapi makcik kedai ni tak tahu sikitpun berbahasa melayu atau english, so cakap pun main tunjuk2 jer.



My breakfast cum lunch....hidang dengan pinggan bunga kangkung, memang membuka selera.
Sambal belacan di Thailand memang superb.....bestttt!

Selepas breakfast, kami terus menuju ke Khao Nam Kang tapi malangnya signboard ke Khao Nam Kang pun tak nampak. Tanya orang Thai sepatah haram pun derang tak tau cakap melayu/english, so nampaknya terpaksa ler cik hubby redah saja. Perjalanan yang sepatutnya memakan masa 45 minit dah jadi hampir 2 jam. Yang suspennya cik hubby dah termasuk ke wilayah Pattani. Jalan ke Pattani tak banyak kenderaan, di kiri kanan jalan pun hanya pokok2 getah & pokok hutan. Bila mengenangkan peristiwa bom mengebom di Pattani, Yala & Narathiwat, gerun & kecut perut juga dibuatnya. Tapi Rohas hanya berzikir & berdoa pada Allah agar perjalanan kami dipermudahkanNya.


Akhirnya kami sampai juga di Kao Nam Kang setelah tersesat dari jalan yang sebenarnya. Syukur alhamdulillah.... 

Pintu gerbang sebelum masuk ke terowong komunis.

Sebelum masuk ke terowong kami diberi taklimat & penerangan serba sedikit tentang sejarah komunis di zaman pemerintahan Jepun sebelum merdeka. Pengasas tempat ini adalah salah seorang komunis pada ketika itu. Beliau berasal dari Sg. Buloh, Selangor tetapi sudah menetap di sini dan menjadi warga Thailand.
Beliau masih fasih berbahasa Melayu.





Peralatan komunis pada zaman dahulu....seramkan.





 

Untuk memasuki terowong, kita boleh mulakan samada melalui terowong terus ataupun bermula dari bahagian luar bukit.

Kami mendaki bukit di bahagian luar sebelum memasuki terowong.
Semput ler jugak.....huhuhu.











 

Dah selamat keluar terowong.

Selesai ziarah terowong, kami meneruskan perjalanan hingga ke pekan Danok.  Di Danok kami singgah untuk late lunch, shopping lagi dan makan pulut durian sebelum pulang ke Malaysia.
Syukur alhamdulillah.....kerana Allah permudahkan perjalanan kami hingga kami selamat sampai ke border dan berjaya melepasi pemeriksaaan kastam tanpa dikenakan tax pun.

Rohas sekeluarga rasa seronok sangat ke Hat Yai terutama part makan & shopping. Memang berbaloi datang ke Hat Yai, rasa nak repeat lagi jer....Semoga apa yang Rohas catatkan di sini dapat memberi info sedikit sebanyak kepada semua yang ingin ke Hat Yai :))


Tuesday, November 27, 2012

TRAVELOG: HAT YAI, SONGKHLA, THAILAND (PART II)

DAY 2 (SUNDAY, 11 NOV 2012)

Hari ke-2 di Hat Yai, cuaca sangat panas tanpa hujan. Pagi2 lagi kami sudah keluar hotel bertolak ke Songkhla. Perjalanan dengan kereta sendiri mengambil masa dalam 45 minit, berpandukan pada map yang Rohas bawa dari KL. Kalau naik kereta better bawa GPS atau map bawak dr rumah sebab di Hat Yai ni tak banyak hotel yang sediakan tourist map, so buat homework awal2 sebelum bertolak.

Pemandangan di sepanjang bandar Hat Yai, sistem pendawaiannya berselerak, sgt2 tak sistematik.....sakit mata tengok.

Ada masjid besar di Songkhla...ini bermakna di sini ramai pendudukan Thai Muslim.

 Pantai Samila, Songkhla.
 
Apa ada di Songkhla???? Kalau datang hari Ahad ada pasar pagi di pekan Songkhla.
Orang kata kalau dah sampai Hat Yai, mesti nak datang Songkhla. Di sekitar Pantai Samila ada banyak patung2 tugu. Yang famous ialah patung naga yang terbahagi kepada 3 bahagian iaitu kepala, badan & ekor naga di 3 bahagian yang agak jauh.
 
 Ini kepala naga.....gambar ehsan pakcik gugel.
 
Ini badan naga yang Rohas sempat snap dari dalam kereta.

Ini ekornya pulak.....pun snap dari dalam kereta.
 
Patung ikan duyung ni ler yg plg ramai orang amik gambar, kena beratur ler kalu nak bergambar di sini. Ini kiranya trade mark kat Songkhla....bila orang sebut patung duyung tau ler kat manakannnn.... 
(gambar ehsan pakcik gugel jugak)

Tengok ler apa dah jadi dengan gambar Rohas sekeluarga ni, muka duyung jer yg nampak.....badan, ekor semua dah dilindungi dgn kitorang. Dah shoot baru perasan...fail ler photograper ni......huhuhuhu.
 
  
Tanda nama Songkhla.
 
  

Shopping lagi budak ni .......

Kedai ni souvenir dia yg paling murah, fridge magnet boleh dapat 4 pcs - 90 Bhat.
 
 
Di Songkhla ada banyak gerai2 seafood halal yang fresh dan sedap sambil menikmati pemandangan laut yang cantik. Di setiap kedai muslim ada tanda halal, mereka tulis Allah Muhammad ataupun ada simbol bulan dan bintang. Ada juga kedai non-halal, kena la pandai2 pilih kedai ya.

Di sini jugak terdapat muzium dan aquarium tapi Rohas tak singgah masukpun.

Kami hanya berada 2 jam di Songhkla, selepas ambil gambar & shopping souvenir kami bertolak balik ke Hat Yai Park kerana anak Rohas yang kecil tu nak main salji di Ice Dome. Tapi malangnya sampai di sana Ice Dome tutup 2 bulan untuk maintenance, iaitu bulan Oktober dan November setiap tahun. Memang frust sangat ler kitorang, lebih2 lagi Syahir.....moody jer dia. Pujuk2 dia suruh ambil gambar disekitar Ice Dome. Lain kali kalau nak datang lagi ke sini kena datang antara bulan January - April kerana pada masa ni ada Lantern Festival, so memalam meriah ler.
Tiket masuk Ice Dome : 300 Bhat untuk dewasa, 150 Bhat untuk kanak-kanak.
Buka setiap hari dari pukul 9.00am hingga 9.00pm.



Selain dari Ice Dome, di sini jugak ada tasik untuk berkayak atau naik pedal bot, Hatyai Pusat Sains dan boleh naik Cable Car untuk melihat pemandangan bandar Hat Yai.

Di hadapan Hat Yai City Art Chamber in Honor of His Majesty King Bhumibol.
 
Tiket naik cable car : 200 Bhat dewasa, 150 Bhat untuk kanak-kanak.

  
Bersebelahan cable car ni ada temple Buddha, patut ler ramai orang cina datang ke sini.


 
Turun dari cable car, sudah tengahari, semua orang dah kelaparan & kehausan yg amat sangat. Masing2 decide nak lunch kat kedai makan pasar lagi. So hari tu kitorang makan hidang lauk tomyam campur, udang, sotong, sayur, telur dadar dan tak ketinggalan teh ais.....yummy!

Teh ais Hat Yai.....BESTTT! 




Lepas makan ayah dan anak2 balik hotel, para isteri & anak pompuan pegi shopping lagi sampai lewat petang.....:D

Malam tu kitorang dinner lagi kat kedai sarang burung untuk malam teakhir. Tak sanggup nak makan kat kedai lain sebab bimbang kalau2 tak sedap. Yang sebenornya nak minum teh ais lagi.....hehehe.
 

Yang ni seafood goreng......must try!
 
Lepas dinner, masing2 jalan sendiri. Anak2 Rohas shopping untuk malam terakhir, cik hubby dan anak kecil jalan2 & balik hotel. Mak2 ambil peluang buat foot massage sebab siangnya dah terlalu banyak berjalan. Foot massage cuma 200 Bhat jer untuk 1 jam, murahkannn. Dah masuk situ....semua nak cuba, manicure & pedicure jugak! Hangus 400 Bhat. Sekali sekala nak manjakan diri....Rohas tak kisah.



 
 
 
Rohas beli fridge magnet dan kain batik Thai untuk souvenir & kenang2an.
 
Tunggu sambungan hari ke-3 pulak, ok :) 
 

54489-238-BD4B8B32DB6D5CAFD2879951CD83A65E